SGK İşitme Cihazı Ödemeleri | 2021-2022
2021-2022 işitme cihazlarında SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) ödemesi 9 Ocak 2022 tarihli değişiklikle yetişkin hastalar için çalışanlarda 1211 TL, emeklilerde 1514 TL’ dir. SGK çift işitme cihazı için raporda belirtildiği takdirde ödeme yapmaktadır. Bu ödeme işitme merkezlerine yapılmaktadır.
İşitme cihazları için SGK ödemeleri yaşa, çalışma durumuna, kişinin kendisi veya yakını için işitme cihazı almasına göre değişiklik göstermektedir. SGK işitme cihazı ödemeleri anlaşmalı işitme merkezlerine yapılmaktadır. İşitme cihazı SGK ödemesi almak için devlet hastaneleri, üniversite hastaneleri veya özel üniversite hastanelerinden en az bir kulak burun boğaz hekimi imzalı işitme cihazı raporu almak gerekmektedir.
4 Eylül 2019 itibariyle işitme cihazı devlet ödemeleri artmıştır. İşitme cihazı SGK ödemeleri 5 yılda bir gerçekleşmektedir.
İşitme Cihazı SGK Ödemesi Ne Kadardır?
18 Yaş ve Üzeri İçin SGK İşitme Cihazı Ödemesi
Emeklinin Kendisi İçin: 1514 TL
Çalışanlar İçin: 1211,20 TL
13-18 Yaş Arası İçin SGK İşitme Cihazı Ödemesi
Velisi Emekli Olduysa: 2271 TL
Velisi Çalışansa: 1816,80 TL
5-12 Yaş Arası İçin SGK İşitme Cihazı Ödemesi
Velisi Emekli Olduysa: 2422,40 TL
Velisi Çalışansa: 1937,92 TL
0-4 Yaş Arası İçin SGK İşitme Cihazı Ödemesi
Velisi Emekli Olduysa: 2725,20 TL
Velisi Çalışansa: 2180,16 TL
Sgk Emeklilere İşitme Cihazı Ödemesi
Emeklilere işitme cihazı ödemesi güncel Sut (Sağlık Uygulama Tebliği)’ ne göre 1514 TL olup, cihazın bedeli ne kadar olursa olsun bu tutarda ödeme yapılmaktadır. Merkezimizde bu ödeme miktarı cihaz bedelinden düşülerek işitme cihazı satışı gerçekleşmektedir.
Emeklilere işitme cihazı ödemesi için hastanede yapılan işitme testinde emeklinin 500 hz, 1000 hz, 2000hz ve 4000 hz frekanslarındaki işitme kaybı ortalamasının aynı anda her bir kulakta en az 26 dB olması gerekmektedir. Emeklilere işitme cihazı alınırken cihazın markası, işitme merkezinde bulunan Odyometrist (işitme teknikeri) olan kişinin bilgisi emeklinin işitme cihazını doğru kullanabilmesi için en önemli etkenlerdir. Tüm cihazlarımız SGK onaylı olup, 2 yıl garantilidir. İşitme Cihazlarımız Danimarka’ da üretilmiş olup tere, neme ve toza karşı dayanıklılık sertifikaları bulunmaktadır.
İşitme Cihazı SGK Ödemesi Katılım Payı Nedir?
İşitme cihazları için SGK ödeme yaptığında katılım payı tutarları ortaya çıkmaktadır. Emeklilere işitme cihazı ödemesinde %10 katkı payı maaşlarından kesilmekte, çalışanların ise %20 katkı payını elden işitme merkezlerine ödemesi gerekmektedir.
SGK Ödemesi İçin İşitme Cihazı Raporunda Bulunması Gerekenler
İşitme cihazı SGK ödemelerinde elektronik rapor ve reçete sistemine geçilmiştir. E-rapor zorunlu olup, normal reçete halen SGK tarafından kabul edilmektedir. Hastanelerden alınan e-raporda bulunması gerekenler:
- Hastanın adı ve soyadı
- Cihazın hangi kulakta kullanılacağı ve cihazın türü (kulak içi veya arkası)
- İşitme kaybı kalıcıdır ibaresi
- İşitme kaybı tanısı
SGK İşitme Cihazı Ödemesi (İkinci Kulak İçin)
SGK işitme cihazı ödemesi 18 yaş üstü kişilerde ikinci kulak için 6 ay sonra yapılabilmektedir. Hasta ilk kulağı için rapor aldıktan 6 ay sonra ikinci kulağı için rapor alabilmektedir. İkinci işitme cihazı raporunda hastanın ‘daha önce kullandığı cihazdan fayda gördüğü’ ibaresinin bulunması zorunludur.
Çift İşitme Cihazı İçin SGK Ödemesi
18 yaş altı kişilerde her iki kulak için aynı anda işitme cihazı devlet ödemesi almak mümkündür. Hastaneden alınan işitme cihazı raporunun her iki kulak için alınmış olması gerekmektedir.